Postupak licitiranja - privatni natječajni postupak

Natječaj je dokazana i partnerska metoda za brzo određivanje cijena tržišta – prvenstveno za stanove i privatne kuće.

Postupak licitiranja nije ni aukcija niti dražba. Na kraju ne postoji nadoplatu niti obveza prodavatelja da prihvati najvišu ponudu. Samo u dogovoru o cijeni i razmatranju postoji ovjereni kupoprodajni ugovor.

Prednosti za prodavatelje: Prodaja u 8 tjedana je realna.

Proces licitiranja nudi velike šanse za realizaciju kratkoročne prodaje i to po fer tržišnoj cijeni.

Natječaj se uvijek može koristiti. Međutim, posebno je prikladno ako je tržišna vrijednost nekretnine koju treba prodati teško odrediti ili pod pritiskom vremena – kao što je razvod ili zakup – treba realizirati prodaja. Međutim, ovaj postupak izbjegava davati vrijedne stvari.

Proces je transparentan i slijedi jasno definirano vrijeme i marketinški plan. Tijekom razdoblja od oko 3-4 tjedna, nekretnina je široko oglašena u raznim tiskanim i online medijima, kao i lokalno, a sve zainteresirane stranke okupljene su u jednom pregledu.

Nakon toga slijedi jedan do dva tjedna razdoblja ponude u kojem zainteresirane strane mogu podnijeti ponude i, ako je potrebno, jasno financiranje. Najbolja ponuda bit će prezentirana prodavatelju na kraju razdoblja ponude, a prodavatelj ga može prihvatiti ili odbiti.